Beşparmak Dağları Konumu ve Özellikleri
07 Temmuz 2024

Beşparmak Dağları Konumu ve Özellikleri

Beşparmak Dağları

Beşparmak Dağları, Kıbrıs adasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafında yer alan önemli bir sıradağdır. Doğu-batı yönünde adayı neredeyse baştan başa kat eden bu dağlar, doğudan batıya doğru gidildikçe yükselir. Beşparmak Dağları, yaklaşık 8 ile 10 km genişliğinde ve 170 km uzunluğundadır. Batısında Koruçam mevkii ile doğusunda Zafer Burnu arasında uzanır ve kimi kaynaklarda Girne Dağları olarak da geçer. Orta yükseklikte olup, vadilerle ayrılmış ve adanın kuzey kıyısında bulunan Girne'den başlayarak güneye doğru ilerledikçe doğal setler olarak karşımıza çıkar. Beşparmak Dağları'nın en yüksek noktası, 1024 metre ile Selvili Tepe'dir. Yerli halk tarafından bir elin birleşik parmaklarına benzetildiğinden Beşparmak Dağları adı verildiği rivayet edilir. Başkent Lefkoşa'dan bakıldığında, adanın Rum yönetimi tarafında bulunan Troodos Dağları ile paralel oldukları görülür.

Beşparmak Dağlarında Bir Tank

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nda, ilerlemek ve mevzi almak için hâkim bir yer arayışı ile Türk pilot komutasında dağın zirvesine çıkarılan bir tank, karşı taraftan açılan yoğun ateş sonucu hasar görmüş ve dağın tepesinde kalmıştır. Günümüzde yolu bu bölgeye düşenler, bu tankı ziyaret edebilirler.

Tarihte Beşparmak Dağları

Kıbrıs'ın kuzey kıyılarını iç kısma bağlayan yolların geçtiği Beşparmak Dağları'nda, yolları kontrol eden bazı kale, kilise ve çeşitli tarihi yapılar bulunmaktadır. Bunlardan Saint Hilarion Kalesi, Beşparmak Dağları üzerinde inşa edilen üç kaleden en batıda yer alanıdır. Ada halkının olası Arap akınlarından korunmak ve muhtemel saldırılara karşı önceden haber vermek amacı ile inşa edildiği bilinmektedir. Denizden yüksekliği 700 metre olan kale, sarp kayalıklar üzerine kurulmuştur. Kale, bu günkü adını Kudüs'ün Araplar tarafından fethinden sonra Kıbrıs'a göç eden ve ömrünün son yıllarını burada ibadetle geçiren bir keşişten almıştır. Bizans döneminde onarımdan geçirilen kale, 1489 yılında Venediklilerin adayı ele geçirmesi ile boşaltılmış ve terk edilmiştir.

Bufavento Kalesi, yine Beşparmak Dağları üzerinde adanın Arap saldırılarından korunması ve gözetleme amacıyla yapılmıştır. Girne'nin doğusunda Beşparmak Dağları'nın tepesinde, 950 metrede bulunan kale, Kıbrıs'ın en sarp ve rüzgarı bol alan tepesinde kurulduğu için Bufavento (Rüzgara Kafa Tutan) ismini almıştır. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

Tarihte ilk kez Aslan Yürekli Richard zamanında bu kaleden bahsedilmektedir. Kıbrıs'da bulunan kaleler içinde ulaşılması en zor olan kaledir. 1382-1398 yılları arasında hapishane olarak kullanılmış, bu yıllarda Aslan Şatosu olarak anılmıştır. 1489 yılında kaleyi ele geçiren Venedikliler zamanında eski önemini yitirmiş, adanın savunmasında kıyıda bulunan kaleler önem kazanmıştır.

Efsaneye göre Kıbrıs, Templar Şövalyelerinin egemenliğine girdiği dönemde, kendisini Kıbrıs kralı olarak ilan eden İsak Komnenos'un kızı, Aslan Yürekli Richard'a teslim olmuştur. Ancak bir süre sonra prenses ve köpeği cüzzam hastalığına yakalanınca bu kaleye kapatılmıştır. Her sabah prensesin köpeği, kalenin yakınında bulunan kaynakta yıkanmaya başlamış, gün geçtikçe köpek üzerindeki yaraların iyileştiğini gören prenses de kaynakta yıkanmaya başlamış. Prensesin iyileşmesi üzerine kaynağın bulunduğu yere Ayios İoannis Chrysostomos Manastırı yaptırılmıştır. Beşparmak Dağları ile ilgili bir başka efsane de yine bu kaleye dışarıdan bakıldığında birkaç kapısının görüldüğü, ancak rivayete göre 100 kapısının olduğu ve 101. kapıyı bulan kişinin kapıdan girdiğinde kaybolduğudur.

Beşparmak Dağları'ndaki bir başka tarihi kale ise Kantara Kalesi'dir. Arapça anlamı "köprü" demek olan kale, tarihi 965 yılına dayanmaktadır. Arap saldırılarının bittiği bu tarihten sonra yapıldığı düşünülmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Menteşe Dağları Yüksekliği

Menteşe Dağları Yüksekliği

K2 Dağı Konumu ve Özellikleri

K2 Dağı Konumu ve Özellikleri

Ilgaz Dağı Konumu ve Özellikleri

Ilgaz Dağı Konumu ve Özellikleri

Musa Dağı Konumu ve Özellikleri

Musa Dağı Konumu ve Özellikleri

Gabar Dağı Konumu ve Özellikleri

Gabar Dağı Konumu ve Özellikleri

Güncel

Ovit Dağı Konumu ve Özellikleri

Ovit Dağı Konumu ve Özellikleri

Güncel

Tendürek Dağı Konumu ve Özellikleri

Tendürek Dağı Konumu ve Özellikleri

Güncel

Altay Dağları Konumu ve Özellikleri

Altay Dağları Konumu ve Özellikleri